VIII edycja Kaliskiego Festiwalu Smaków

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
11 czerwca 2018

W miniony weekend kaliski Park Miejski tętnił życiem, a w powietrzu unosiły się niepowtarzalne zapachy przyciągające z daleka mieszkańców najstarszego polskiego miasta. To efekt VIII edycji Kaliskiego Festiwalu Smaków stanowiącego część obchodów Święta Miasta Kalisza. Na malowniczych terenach było smakowicie, dźwięcznie i rodzinnie. Odwiedzający mogli skosztować smakowitych potraw i produktów przygotowanych przez wystawców. Festiwal zaszczycił swoją obecnością szwajcarski szef kuchni i znany krytyk kulinarny Kurt Scheller. Głównym organizatorem imprezy było Miasto Kalisz, a współorganizatorami Powiat Kaliski, Sanktuarium Św. Józefa i Ogólnopolskie Stowarzyszenie Szefów Kuchni i Cukierni w Warszawie.

Tegoroczny Kaliski Festiwal Smaków cieszył się dużym zainteresowaniem. Licznie przybywający goście chętnie zapoznawali się z walorami smakowymi potraw i produktów prezentujących kulinarne bogactwo i kulturę stołu głównie regionu Wielkopolski, naszego powiatu i Kalisza. Podczas Festiwalu nie zabrakło także wystawców z innych regionów kraju.  Na terenach przy Sanktuarium Św. Józefa pojawili się producenci wyrobów spożywczych, restauratorzy, pszczelarze, wytwórcy regionalni i artyści ludowi, winiarze i inni. Swoją ofertę przedstawiali także członkowie koordynowanego przez Powiat Kaliski Szlaku Kulinarnego "Kaliskie Smaki" reprezentowanego przez  Pałac Tłokinia i Tłocznią Soków "Teso". Uwagę odwiedzających skupiały również ogromne lalki z Parady Gigantów, będące wspólnym projektem Kalisza i La Louvière.

Nie lada gratkę dla przybyłych gości stanowiły pokazy kulinarne połączone z poczęstunkiem przygotowane przez czterech kucharzy, Mistrzów Polski w Barbecue, którzy wraz z Prezesem Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni Jarosławem Uścińskim oraz Kurtem Schellerem ujmowali mieszkańców wspaniałym smakiem i aromatem przygotowywanych potraw. Znakomici fachowcy sztuki kulinarnej przejawiali dużą otwartość i chętnie udzielali zainteresowanym porad. Tak jak w przypadku pokazu przyrządzania dań z kaczki, który został przeprowadzony przez Świat Smaków Catering Mirosława Lewandowskiego wraz z Kurtem Schellerem przy użyciu pokaźnych rozmiarów patelni opalanej drewnem.

VIII edycji Kaliskiego Festiwalu Smaków towarzyszła "Biesiada Kaliska", czyli przedsięwzięcie kulinarne, które ma na celu propagowanie w Kaliszu kuchni regionalnej z miasta i okolic, zdolności kulinarnych mieszkańców jak i restauratorów, propagowanie zdrowego żywienia jak i spożywania tradycyjnych potraw. W ramach "Biesiady Kaliskiej" odbyły się trzy konkursy kulinarne. Jednym z wręczających nagrody laureatom był Starosta Kaliski Krzysztof Nosal. Pierwszy z nich pn. "Konkurs restauracji" skierowany był dla restauratorów z naszego regionu, którzy mogli zgłaszać przgotowane przez siebie potrawy. W tej kategorii największym uznaniem jurorów cieszyła się "zupa francuska z owocami morza" sporządzona przez powstającą dopiero Piano Song Restaurację. Drugie miejsce zajął natomiast przygotowany przez Mississippi Burger "cebularz". Kapituła oceniająca przyznała także trzecie miejsca za następujące specjały: "Kotlet schabowy i chłodnik", "leczo bułgarskie wegańskie" oraz "lody tajskie".

Bardzo zaciętą rywalizacją charakteryzował się konkurs "Moje wypieki". W tym przypadku, jurorzy mieli nie lada problem z wyłonieniem zwycięzcy, ale ostatecznie ten zaszczyt przypadł Marii Stasiak, która urzekła komisję "tortem Stefanka". Drugie miejsce zajęła natomiast Elżbieta Jędrzejak, która wykonała przepyszny "tort bezowy". Oceniający wyróżnili ponadto: "piernik" Ewy Kłokockiej, "ciasteczka maślane i zawijane" Lidii Kani, "sernik" Darii Pawlak z Cafe Calisia, "sernik" Jadwigi Parady  oraz "sernik Wega" Moniki Marzec. W ramach "Biesiady Kaliskiej" przeprowadzono również konkurs "Moja Spiżarnia", w którym I nagrodę otrzymała Lidia Kania za smakowite "powidła truskawkowe".

Odwiedzający poznawali nasz region głównie od strony kulinarnej, ale nie tylko, bo w trakcie Festiwalu przygotowano także liczne atrakcje kulturalno-rozrywkowe. W tym zakresie na scenie położonej w bezpośrednim sąsiedztwie Sanktuarium Św. Józefa i budynku Starostwa Powiatowego królowały przede wszystkim brzmienia o zabarwieniu regionalnym. Na scenie podczas pierwszego dnia imprezy zaprezentowały się m.in. artyści z terenu powiatu kaliskiego: zespoły folklorystyczne "Koźminianki", "Liskowianie" i "Kalina" z Blizanowa, a także zespół śpiewaczy "Cekowianki" oraz kapela "Złote Kłosy" z gminy Szczytniki. Drugiego dnia natomiast jako pierwsze sceną zawładnęły Panie z zespołu wokalnego "Dynamitki", później swoje możliwości zaprezentowała kapela biesiadna "Dysonans", orkiestra "Rajsko" i tancerze z miasta partnerskiego – francuskiego Hautmont, a część artystyczną i zarazem cały VIII Kaliski Festiwal Smaków zakończył efektowny występ zespołu "Niechcice", którego członkiem jest Wiceprzewodnicząca Rady Powiatu Kaliskiego Alicja Łuczak.

VIII Kaliski Festiwal Smaków był wydarzeniem towarzyszącym obchodom Święta Miasta Kalisza, które tym razem wiązały się z 736. rocznicą odnowienia i uroczystego potwierdzenia nadania Kaliszowi prawa miejskiego.

 

Info: Michał Marszałkowski

Foto: Michał Kraszkiewicz

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie