Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” w gronie członków Konsorcjum Produktowego „Polskie Szlaki Kulinarne”

Miło nam poinformować, że tworzony przez Powiat Kaliski Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” został w ostatnim czasie przyjęty do zacnego grona członków Konsorcjum Produktowego „Polskie Szlaki Kulinarne”, które zrzesza podmioty zajmujące się promowaniem tradycji kulinarnych oraz produktów kulinarnych w oparciu o walory środowiska przyrodniczego, kulturowego i kulinarnego własnego regionu. Konsorcjum „Polskie Szlaki Kulinarne"  działa samodzielnie w afiliacji przy Polskiej Organizacji Turystycznej.

Powiat Kaliski zwrócił się o przystąpienie zreszenia skupiającego restauratorów i producentów wchodzących w skład kaliskiego Szlaku Kulinarnego w poczet członków Konsorcjum Produktowego „Polskie Szlaki Kulinarne”na początku 2017 roku. Procedura akcesyjna związana z dostosowaniem się do wymogów zrzeszenia zakończyła się pomyślnie i wraz z końcem 2017 roku Rada Programowa Konsorcjum wydała decyzję o przyjęciu „Kaliskich Smaków” w poczet swoich członków.

Członkostwo w Konsorcjum stwarza doskonałą możliwość do jeszcze szerszych oddziaływań promujących charakterystyczne dla naszego powiatu produkty oraz dania kuchni regionalnej, której doskonałym wyrazem są smakowite potrawy serwowane przez restauratorów zreszonych w ramach Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”. Konsorcjum jest bowiem partnerem Polskiej Organizacji Turystycznej i zajmuje się przede wszystkim działaniami prowadzącymi do efektywniejszego wykorzystania potencjału regionalnego, budowaniem na skalę ponadregionalną i krajową markowych produktów turystycznych opartych na kuchni regionalnej i produktach tradycyjnych, a także promowaniem i zdobywaniem rynków dla sprzedaży tychże produktów w kraju i poza jego granicami.

Tak szerokie spektrum działań „Polskich Szlaków Kulnarnych” z pewnością wpłynie na zwiększenie popularności specjałów kuchni regionalnej powiatu kaliskiego tworzących dziedzictwo kulinarne regionu. To także szansa by jeszcze szersza rzesza turystów dowiedziała się o walorach naszego powiatu i podjęła decyzję by odwiedzić piękne wielkopolskie tereny, a przy okazji wstąpić do serwujących przepyszne tradycyjne dania restauracji zlokalizowanych na terenie powiatu kaliskiego.

Szlak Kulinarny „Kaliskie Smaki” zresza restauratorów i przedsiębiorców mających w swojej ofercie charakterystyczne dla naszego regionu dania i produkty. To projekt, który nieustannie się rozwija, a w chwili obecnej jego elementami składowymi są doskonale znane hotele i restauracje: Restauracja KTW Park w Kaliszu, Restauracja Hotel Pałac Tłokinia, Komoda Klub Residence w Kaliszu, Dwór Stary Chotów, Hotel Kristoff w Łaszkowie, Karczma Kaliska, Stajnia Czempisz – Zielony Dworek. W ramach „Kaliskich Smaków” działają ponadto zlokalizowana w Kolonii Kokanin Tłocznia Soków Owocowych TeSO, Piekarnia „Bułeczka” z Zagorzyna, działający w Złotnikach Małych Zakład Mięsny Tomasza Łucyka oraz doskonale znany, utożsamiany z naszym regionem produkt „Andruty Kaliskie”.

 Info: M. Marszałkowski