Agro Akademia Warzywnicza dla rolników z powiatu kaliskiego

  • Drukuj zawartość bieżącej strony
  • Zapisz tekst bieżącej strony do PDF
13 lutego 2018

Starosta Kaliski Krzysztof Nosal wziął udział w Agro Akademii BASF, która odbyła się 13 lutego 2018 roku w Hotelu Kristoff w Łaszkowie. W przedsięwzięciu edukacyjnym zainicjowanym przez firmę BASF Polska oraz Powiatowy Zespół Doradczy Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego w Kaliszu wzięło udział ponad 100 rolników z terenu powiatu kaliskiego.

Agro Akademia Warzywnicza cieszyła się bardzo dużym zainteresowaniem. Sala konferencyjna Hotelu Kristoff w Łaszkowie szczelnie wypełniła się gośćmi, głównie rolnikami z terenu powiatu, którzy jak zauważył Starosta Kaliski Krzysztof Nosal podczas uroczystego powitania zgromadzonych, posiadają bardzo dużą wiedzę dotyczącą upraw warzyw. Gremialny udział we wtorkowym wydarzeniu pokazuje jednak, że nasi rolnicy wciąż są głodni zdobywania fachowej wiedzy i z chęcią uczestniczą w tego typu przedsięwzięciach.

Agro Akademia Warzywnicza BASF 2018 rozpoczęła się od prezentacji zawierających aktualne informacje dla producentów warzyw gruntowych, które przekazywali: Stanisław Zabarski (Wielkopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego, kierownik PZDR w Kaliszu), Anna Michalak (Państwowa Inspekcja Ochrony Roślin i Nasiennictwa) oraz Wioletta Sionkowska-Andrzejewska (Państwowa Inspekcja Sanitarna). Tuż po części wstępnej głos zabrała dr hab. Natasza Borodynko-Filas, która przybliżyła zgromadzonym zakres działań Kliniki Chorób Roślin – Instytutu Ochrony Roślin.

Konferencja składała się także z cyklu wykładów dotyczących upraw warzyw. W tej części Agro Akademii swoje prezentacje przedstawiły firmy: BASF - „Ochrona warzyw gruntowych w technologii BASF”, HAZERA - „Nowe odmiany kapustnych w ofercie firmy Hazera”, HM.Clause - „Odmiany warzyw gruntowych z oferty HM.Clause”, ADOB - „Zasady zrównoważonego nawożenia w aspekcie realnych oszczędności w uprawie warzyw gruntowych”  oraz Grupa Mularski - „Wpływ profesjonalnej rozsady na wyrównywanie zbiorów”. Panel teoretyczno-edukacyjny sfinalizował wykład ekspercki pt.”Polskie normy jakościowe warzyw – przygotowanie warzyw do wysyłki/sprzedaży z gospodarstwa”. Agro Akademię Warzywniczą BASF 2018 zakończyły rozmowy kuluarowe toczone przy wyśmienitym lunchu. 

Warto nadmienić, że w powiecie kaliskim już wkrótce znów odbędzie się wydarzenie skierowane do rolników. Powiat Kaliski będzie bowiem głównym organizatorem śniadania biznesowego skierowanego do osób prowadzących uprawy pod osłonami, które wyznaczono na 13 marca 2018 roku. W ramach tego przedsięwzięcia odbędzie się konferencja naukowo-techniczna pt.”Rozwój rynku upraw pod osłonami: trendy, nowe technologie i wyniki badań”.

 

 Info/foto: Michał Marszałkowski

 

Galeria

  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie
  • Powiększ zdjęcie