Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką prywatności. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Zamknij Zamknij

Informacje

Sportowcy z powiatu kaliskiego otrzymali Stypendia Sportowe Starosty Kaliskiego

Wyjątkowa uczta kulinarna w Szadku

VIII Regionalne Spotkanie z Żywnością Tradycyjną i Ekologiczna "Na Pograniczu Kultur" odbyło się w Gospodarstwie Agroturystycznym „Karczma Kaliska” w sobotę 11 sierpnia. Impreza przyciągnęła szerokie grono osób chcących spróbować zdrowych oraz smacznych potraw z naszego regionu. Podczas imprezy odbył się m.in. pokaz kuchni średniowiecznej, warsztaty, prelekcje oraz prezentacja i degustacja potraw tradycyjnych przygotowanych przez Gospodarstwo Agroturystyczne „Karczma Kaliska” z Szadku w Gminie Ceków - Kolonia. Spotkanie z żywnością było również wyśmienitą okazja do spotkania dla członków Szlaku Kulinarnego „Kaliskie Smaki”.

„Karczma Kaliska” to niepowtarzalne miejsce, w centrum gospodarstwa agroturystycznego znajduje się osada ziemiańska. To miejsce kultywowania tradycji kulinarnych i starych zawodów. Składa się na nią kuźnia, spichlerz, zagroda ze zwierzętami i mały staw. W gospodarstwie można wypożyczyć rowery, riksze oraz udać się na wyprawę bryczką. Nowością w gospodarstwie jest Wiejskie SPA z ruską banią. Do dyspozycji gości jest sauna sucha, w której wysokie temperatury poprawią krążenie i pozwolą pozbyć się toksyn z organizmu oraz w ciszy odprężyć się i odpocząć. Proponowane są również zabiegi pielęgnacji ciała, liftingujące i dotleniające zabiegi przy pomocy naturalnych kosmetyków. To swoiste wyjątkowe miejsce na ziemi dla tych, którzy cenią sobie spokój i relaks. A co najważniejsze to miejsce, w którym odnowimy swoje siły witalne korzystając z czystego powietrza, źródlanej wody i wspaniałego jedzenia. To powrót do korzeni w poszukiwaniu prostoty i piękna, alternatywa dla ekskluzywnego drogiego SPA.