Powiat Kaliski na Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej
12 września 2017
W sobotę, 9 września Zespół Szkół nr 1 w Liskowie reprezentował Powiat Kaliski w konkursie kulinarnym podczas VII. Festiwalu Tradycyjnej Kuchni Wielkopolskiej w Pile. Zgodnie z regulaminem konkursu ocenie podlegała potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej oraz wielkopolskie słodkości.
Zespół w składzie: Anna Piwońska - Kierownik Szkolenia Praktycznego w Zespole Szkół nr 1 w Liskowie, Kinga Poniatowska-Frankiewicz, Magdalena Łuczak oraz Dagmara Wielgórka, przygotował zupę dyniową (karbolową) a także pyszne szneki z glancem czyli drożdżówki z lukrem, według specjalnie opracowanych receptur.
Zespół Szkół nr 1 w Liskowie otrzymał specjalne podziękowanie za udział w konkursie. Jury pod przewodnictwem dr inż. Aleksandry Swulińskiej – Katulskiej z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu wyłoniło zwycięzców konkursu kulinarnego, a są nimi:
W kategorii najlepsza potrawa tradycyjnej kuchni wielkopolskiej;
- Koło Gospodyń Wiejskich w Zwoli (powiat średzki) za kaczkę nadziewaną jabłkami, pyzy, buraczki na zimno oraz czerninę bez krwi – dodatkowa nagroda: możliwość organizacji przyszłorocznego Festiwalu
- Stowarzyszenie „RAZEM DLA DZIECI” w Tuliszkowie (powiat turecki) za kaczkę z jabłkami z tuliszkowskich sadów w dwóch odsłonach (czernina babci Wandzi, pierś z kaczki, smażona z jabłkami, z pieczonymi ziemniakami i młodą kapustą)
- Koło Gospodyń Wiejskich w Skrzetuszu (powiat obornicki) za zrazy zawijane Joli
W kategorii wielkopolska słodkość:
- Koło Gospodyń Wiejskich w Sarbi (powiat czarnkowsko – trzcianecki) za ciasto babci Rózi
- Reprezentacja powiatu wolsztyńskiego za sernik z ziemniakami
- Stowarzyszenie Lokalna Grupa Działania „Krajna Złotowska”, KGW w Tarnówce i KGW w Osowcu (powiat złotowski) za budyń chłopski.
Celem organizowanego po raz siódmy festiwalu jest prezentacja kuchni regionalnej, jej tradycji, aktywizacja kół gospodyń wiejskich i stowarzyszeń, a także promocja wielkopolskich powiatów, ponieważ co roku organizuje go ten samorząd, z którego pochodzi zwycięska drużyna. W programie znalazło się wiele atrakcji: prócz konkursu kulinarnego odbyła się degustacja potraw, jarmark twórców ludowych i rękodzieła artystycznego, a także można było skorzystać z usług punktów informacyjnych instytucji i organizacji rolniczych oraz z wykładów na temat zdrowego odżywiania. Honorowy patronat nad wydarzeniem objął Marszałek Województwa Wielkopolskiego.
Info: Marta Wolarz
Foto: Anna Piwońska